Endüstri Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor ? Ne İş Yapıyor ?

Ziyaret : 1193

Son güncellenme :
2021-07-04T14:00

Okuma Süresi 3DK


Endüstri Mühendisleri ne kadar kazanır ? sorunun spesifik bir yanıtı olmasa da sizlere bu mühendislik alanının günümüz Türkiye şartlarında çalışma koşulları ve para kazanma olanaklarını anlatacağız. Bir endüstri mühendisi ne kadar kazanıyor ? sorusunu temel verilere ve olasılıklara dayandırarak yanıtlayalım. Aşağıdaki konu başlıklarını dikkatlice takip edelim.

resim_yazisi
Öncelikle Nedir Bu Endüstri Mühendisliği ?

Endüstri Mühendisliği dünya genelinde kabul görmüş, Makine Mühendisliği prensipleriyle bağdaşan bir yapıya sahip, tamamlayıcı bir sosyal mühendislik alanıdır. Sosyal dememizin sebebi, endüstri mühendisleri makine mühendislerinden farklı olarak bir makinenin işleyişinin yanında verimlilik, insanla olan uyumu, ergonomi şartları ve çeşitli planlama uygulamalarıyla da ilgileniyor olmasıdır. Makine mühendisleri bir parçanın ya da makinenin bilimsel hesaplamalar yardımıyla işlevini yerine getiriyor olmasıyla ilgilenirken, endüstri mühendisleri bu parçanın tedariği, o makinede işlenme süresi, maliyet kalemleri ve arz talep dengelerinin optimize edilmesiyle de ilgileniyor olabilir. Zaten makine mühendisliğinin yetersiz kaldığı ve endüstri mühendisliğinin doğuşunu oluşturan hassas nokta da burasıdır.

Endüstri Mühendisliği Çalışma Alanları

Endüstri mühendislerinin aldıkları eğitim ve piyasa şartları doğrultusunda çok farklı alanlarda çalışma imkanları vardır. Bunlardan belli başlı olanları;

  • Firmaların üretim/planlama departmanları: Genellikle maliyetlendirme, ürün çevrim süreleri ve hesaplamaları, parça-ürün datalarının tutulması ve işlenmesi, termin sürelerinin tayin edilerek müşteri ilişkilerinin kurulmasına yardımcı olmak gibi olasılık hesaplamalarını da içerisine alan faaliyetler yürütülür. Endüstri mühendisleri en çok bu alanı seçmektedir.
  • endüstri-mühendisliği-üretim-planlama
  • Kalite ve ürün geliştirme uzmanı (ÜRGE): İşletmelerin bitmiş ürünlerinin ya da yarı mamullerinin denetlenmesi, kalite verilerinin istatistiksel olarak yürütülmesi, pazara yeni ürünler kazandırma gibi işlerin yapıldığı alan çalışmalarıdır.
  • endustri-muhendisligi-kalite
  • Proje yöneticisi-yardımcısı: Endüstri Mühendisleri firmanın aldığı veya kendi ürettiği bir projenin, belirli bir döngü içerisinde olan işlerini en verimli ve sistematik bir şekilde yerine getiren ekibin bir parçası olarak ta görev yapabilmektedirler. Bu ekip karar alma-verme konusunda tecrübeli, sürekli ARGE geliştirmeleri yaparak piyasayı iyi takip eden nitelikli kişilerden seçilir.
  • proje-yoneticisi
  • Depo ve tesis sorumlusu: Endüstri mühendisleri ürün girdi ve çıktılarının takibi üzerine çalışma potansiyeline sahiptir. Aldıkları eğitim gereği makinelerin, parçaların veya yarı mamullerinin yaşam döngüsünü iyi hesap edebilen özelliklere sahiptir.
  • endustri-muhendisligi-tesis
  • Hastane-Sosyal Kurumlar-Firmalarda Yöneticilik: Yönetici kavramı ile en iyi bağdaşan bir mühendislik dalı arıyorsanız Endüstri Mühendisliğine bakmalısınız. Çünkü iyi bir idareci, insanın iş ile uyumunu ve bu uyumun getirdiği maliyetleri en iyi şekilde denetleme mekanizmasına sahip olmalıdır. Bu bağlamda iyi eğitim almış ve kendini geliştirmiş bir endüstri mühendisi yöneticilik için ideal bir seçimdir.
  • endsutri-muhendisi-yonetici
Endüstri Mühendisliği Maaşları
endustri-muhendisi-maaslari

Yukarıdaki tüm makaleyi dikkatlice incelediyseniz en başta değindiğimiz spesifik bir yanıt yok sözcüğünü anlamış olmalısınız. Yeni mezun bir endüstri mühendisi genellikle Anadolu şehirlerinde asgari ücretin bir tık fazlasına bir üretim ve planlama departmanına girmiş olabilir. 3-5 yıl piyasada pişmiş kendini geliştirmiş bir endüstri mühendisi ise iyi bir firmada yönetici olarak çalışıyor 10.000 TL 15.000 TL bandında belki de dolar bazlı bir maaş alıyor da olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus hangi alanda ilerlemek istiyor oluşunuz ve disiplinli çalışmanız sizin maaşınızı belirleyecektir. Hiçbir mühendislik dalında özellikle endüstri mühendisliğinde ilk işinize maaş odaklı girmeyin. Alanınızı seçin, hedef firmanın kurumsallık düzeyine dikkat edin ve o işe atılın. Öğrendikleriniz ve öğrenecekleriniz geleceğinizin teminatı olacaktır. Kendinizi ezdirmekten ve sömürülmekten kaçının ama bir şeylere cesaret etmekten geri kalmayın.

Bu içerik Endüstri Mühendisi Serhat SARI tarafından kaleme alınmıştır.


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :

Reddit

Pinterest


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :


Yorumlar (1)

filiz aktar 4.07.2021 14:32:23

ince mesajlar içeren güzel bi yazı olmuş tşk'ler :)

Bu içeriğe bir yorum bırakabilirsin.

Kullanıcı Oyu: 1 - Puan: 5





Bu paylaşımlara da göz atabilirsin.