Bilgisayar Hızını Arttırmak için Donanım Tavsiyeleri

Ziyaret : 1075

Son güncellenme :
2021-08-13T12:18

Okuma Süresi 4 DK


Bilgisayar hızını arttırmak isteyen kullanıcılar yazılımsal birtakım optimizasyonlar yapsa da bazen bu işlemler yetersiz kalabilmektedir. Windows 10 bilgisayar hızlandırma için yapmanız gereken yazılımsal tavsiyeler üzerine bir makale paylaşmıştık. Bu yazımızda ise sizlere bilgisayarınızı hızlandırabilmeniz için gerekli donanım tavsiyelerini paylaşmak istiyorum. Okumaya devam edelim.

bilgisayar-hizinizi-arttiracak-donanim-tavsiyeleri
SSD Diskler ile Hızınızı Katlayın !

SSD'lerin giderek daha popüler olmasının temel nedeni hızlarıdır. SSD'ler HDD'lerden daha hızlıdır, çünkü elektrik devreleri ile veri transferi yaparlar HDD’ler gibi haraketli okuma yazma kafaları yoktur. Bu da daha kısa bekleme süreleri ve daha hızlı işlem akışına sebep olur. Ortalama 7200 RPM değerine sahip bir HDD 110 MB/sn. yazma yapabilirken piyasadaki ortalama bir SSD disk bile 550 MB/sn. ile bu HDD’den 5 kat daha hızlı olabilir. Bu nedenle bilgisayarınızda bulunan SATA HDD’leri uyumlu 3,5 inç SSD’ler ile mutlaka değiştirin.

ssd-ile-bilgisayar-hizlandirma
Ram takviyesi yapmak neden önemlidir?

Arka planda açtığınız tüm uygulamalar RAM belleğinizin bir miktarını meşgul eder. Örneğin 4 GB kapasiteye sahip bir RAM belleğiniz var. Bir ofis uygulaması açarak RAM’ınızın %15 ini tükettiniz. Aynı anda bir oyun da açtınız ve o da %80 tüketime sebep oldu. Total de %95’lik RAM tüketimi varken ekstra bir işlem yapamaz ve kilitlenmelere sebebiyet verebilirsiniz. Bilgisayarınızda DDR4 ya da DDR5 uyumluluğunuza göre ek bir RAM yuvası varsa mutlaka 4’den 8 ya da 12 ye yükselerek RAM gücünüzü arttırın.

ram-bellegin-bilgisayar-hizina-etkileri
Ekran Kartları Hızınızı Etkiler !

Eğer grafik işlemcinizin yoğun kullanıldığı RENDER işlemleri yapıyorsanız ekran kartınızın kapasitesi de oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda çıkan grafik ve oyun yazılımları ana işlemcinizin yanında grafik işlemcinizin de yoğun çalışmasına ihtiyaç duyar. Bu sebeple INTEL ya da AMD’nin popüler grafik kartlarından sisteminize ve bütçenize uyan güncel bir kartı tercih ederek değişim yapabilirsiniz. AMD Radeon RX 570 ve türevleri ile INTEL GeForce GTX 1050 Ti gibi ekonomik ve fiyat performans kartları tercih edebilirsiniz.

Soğutma Sistemi Önemlidir !

Soğutmanın iyi olması demek işlemci, ekran kartı ve RAM belleğinizin daha iyi nefes alabilmesi demektir. Özellikle yaz aylarında işlemcilerinizin sıcaklıkları yük altında 85 dereceleri bulabiliyor. İyi bir soğutma sistemi için gerekli donanımı bilgisayarcınıza taktırın ya da laptop kullanıyorsanız stant olarak laptop altı soğutucuları tercih edebilirsiniz.

Termal Macunlarınızı Kontrol Edin !

Termal macunu kesinlikle unutmayın. Eğer günlük bilgisayar kullanıcısı iseniz her 3 ya da 4 ayda bir termal macunlarınızı kontrol edin. İşlemci ve grafik kartınızın macun eritmesi ya da macununun azalması durumunda bu donanımlardan tam performans alamayabilirsiniz. Isıyı doğru bir şekilde dağıtmak için kaliteli bir termal macun tercih ediniz.

Bu 5 adımı uygulayıp donanım değişikliklerini yapmanız sizleri maksimum hıza ulaştıracak, temelde masaüstü ya da laptop bilgisayarlarınızda Windows 10 işletim sistemi ile daha verimli vakitler geçirmenizi sağlayacaktır.


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :

Reddit

Pinterest


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :


Yorumlar (0)

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış. Yapılan yorumlar burada listelenir.

Bu içeriğe bir yorum bırakabilirsin.

Bu içeriğe yorumunuzla birlikte yıldız puanı bırakabilirsiniz.





Bu paylaşımlara da göz atabilirsin.

Video Düzenleme Programları | Windows 10 için Mükemmel Video Editleme Yazılımları

Video Düzenleme Programları | Windows 10 için Mükemmel Video Editleme Yazılımları

Windows 10 kullanıcılarının sık sık ihtiyaç duyduğu video düzenleme programlarını bu makalede sizler için derledik. Bir videoyu kesmek, birleştirmek, ...

Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma 5 Pratik Yöntem

Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma 5 Pratik Yöntem

Windows 10 kullanıcısı iseniz ve hız sorunu yaşıyorsanız yapabileceğiniz maliyetsiz bazı yöntemler mevcuttur. Çoğu zaman sistem yavaşlıkları RAM,CPU, ...