Hap Yutma Güçlüğü ve Bal ile Hap Yutma Tekniği

Ziyaret : 1831

Son güncellenme :
2021-07-02T00:10

Okuma Süresi 5DK


Hap yutma güçlüğü çoğu zaman psikolojik veya bazı durumlarda fizyolojik (boğaz şişkinliği, yutak problemleri vs.) sebeplere dayanan istenmeyen bir durumdur. Günümüzde çoğu zaman hap yutmak zorunda kalıyoruz ve hap yutma sorunu yaşayan insanlar için hap yutma düşüncesi bile başlı başına anksiyete sebebi olabiliyor. Hap yutma tekniği olarak çeşitli platformlarda da paylaşılan ve kendimin de kullandığı bir yöntemi sizlerle paylaşmak istedim.

hap-yutma-guclugu
Yutkunmanın Psikolojik Zorlukları
hap-yutma-guclugu2

Öncelikle bu sorunu yaşıyorsan merak etme yalnız değilsin. Ülkemizde ortalama her 7 kişiden 1'i hap yutarken bazı sorunlar yaşayıp endişelere kapılabiliyor. Aslında bu durumun psikolojik etkenlerinden bir tanesi de hap yutmanın insan alışkanlığına ters düşen bir yanının olması. Çünkü insanlar küçüklüğünden beri bir yiyeceği tüketmeden önce çiğnemesi gerektiğini bilinç altına işleyerek büyüyor. Bir besini çiğnemeden yutma alışkanlığı olmadığı için zorlanıyor ve yutkunma güdüsü tetiklenemiyor. Yutkunmayı kolaylaştıran unsur olan tükürük bezlerinin salgılanması çiğneme ile oluşuyor. Çiğneme olmayınca tükürük bezleri de salgılanamıyor. Tüm bu unsurlar boğulma korkusu ve panik atakla da birleşince bu durum çileli bir hale dönüşebiliyor.

Peki Nasıl Daha Rahat Hap Yutarım?

Şunu da belirtmek isterim ki bu yöntem kanıtlanmış bir teori ya da doktor tavsiyesi değildir. Kendimin yıllarca kullandığı tok yutulan haplarda hap yutmamı kolaylaştıran bir metottur. Aç yutmanız gereken bir hapta test etmeden önce doktorunuza danışınız. Şimdi uygulamaya geçelim.

hap-yutma-guclugu3
  • Buzdolabında beklettiğiniz baldan bir ya da yarım yemek kaşığı kadar alın.
  • Hapınızı kaşığın içerisine koyup, balın içerisine gömün.
  • Çenenizi göğsünüze yanaştırın ve kaşığı ağzınıza alıp sıyırın.
  • hap-yutma-guclugu4
  • Birkaç tur balı ağzınızda çevirdikten sonra balı yiyin ve hapınız balla birlikte kayıp gidecektir.
  • Üzerine su içmeyi unutmayın.

Yani hapı bir kaşık hafif donmuş bal yardımıyla yiyerek yutmuş olduk. Bal soğuk ve yoğun kıvamlı olduğu için hapı muhtemelen hissetmeyeceksiniz. Balın tadı da hoşunuza gidiyorsa yutkunmanız da çok daha kolay olacaktır. Eğer şeker probleminiz varsa ve hapı aç tüketmeniz gerekiyorsa doktorunuza / aile hekiminize hapı bal ile tüketebilir miyim? şeklinde sorularınızı yöneltin ve vereceği cevaba göre hareket edin.

Bu içerikte yer alan bilgiler doktor tavsiyesi değildir. Tecrübe edinilerek kazanılan püf noktaların paylaşımı ve bilgilendirme maksadı ile yazılmıştır. Hekiminizden tavsiye almayı unutmayın.


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :

Reddit

Pinterest


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :


Yorumlar (0)

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış. Yapılan yorumlar burada listelenir.

Bu içeriğe bir yorum bırakabilirsin.

Bu içeriğe yorumunuzla birlikte yıldız puanı bırakabilirsiniz.





Bu paylaşımlara da göz atabilirsin.

Sağlıklı Bir İnsan Günde Ne Kadar Su Tüketmelidir?

Sağlıklı Bir İnsan Günde Ne Kadar Su Tüketmelidir?

Sağlıklı bir insan günde ne kadar su içer? Bu soru basit gibi görünse de cevabı bir o kadar da önemli olan bir konudur. Sıvı tüketimi üzerine araştırm ...

Ucuz ve Güvenilir Bilgisayar Alışveriş Siteleri TOP 5

Ucuz ve Güvenilir Bilgisayar Alışveriş Siteleri TOP 5

Bilgisayar toplama ve hazır sistem bilgisayar satın alma günümüz ekonomisinde oldukça dikkat edilmesi gereken bir husus. Çoğu kullanıcı kendi b ...