IP Adresinden Ev Adresi Bulunabilir mi?

Ziyaret : 12927

Son güncellenme :
2021-07-22T18:05

Okuma Süresi 5DK


2000 neslinin o efsanevi sorusu! IP adresinden ev adresini bulabilirler mi? Ve akabinde ilerleyen o müthiş forum diyalogları… "IP adresin elimde seni bulacağım oğlum(!)" , "IP numaran çıktı şimdi ekranda, sen bittin (!)" O zamanlar ağzı olan konuşuyordu gerçi hala öyle. Ama bu tarz boş muhabbet yapan kişilerin ne IP adres sisteminden ne de işleyişinden haberi olmadığı kesindi. Tabii siz yine de bu tarz diyaloglara konu olabilecek şeylerden, internet üzerinde hakaret ve yasa dışı işlerden uzak durun. Şimdi olaya hızlı bir giriş yaparak IP durumunu izah edelim.

ip-adresinden-ev-adresi-bulma
IP Adresi Nedir?

İnternet dünyasıyla içli dışlı olan her kullanıcının bildiği bu IP terimi, Türkçe internet protokolü anlamına gelen, her cihazın haberleşme sağladığı eşsiz bir kimlik bilgisidir. Modeminiz yereldeki tüm istemcilere (bilgisayar, mobil, tablet vs.) birer yerel ip ataması yapar. İP adresleri dinamik ya da statik olabilir. Örneğin 192.168.1.15 adreslemesi yerel ağdaki bir istemcinin kimliğidir. Bu ip adresleri yalnızca ağ içi haberleşmede kullanılır. Daha sonra bu istemci, internet dünyasına açıldığında ICANN kurallarına göre, tekrardan servis sağlayıcısı tarafından istemciye 205.3.105.66 (gerçeği yansıtmayan örnek bir adrestir) gibi bir ip ataması yapılır.

İşte bu IP adresi, o kullanıcının internet dünyasında başkaları ile iletişime geçtiği kimlik bilgisidir. Bir internet sitesine girdiğinizde ya da mobil uygulamayı kullandığınızda siz bu kimlik bilgisini sistem sahibine vermiş olursunuz. Ve sizi diğer kullanıcılardan ayıran bu kimlik sayesinde, internetin veli nimetlerinden yararlanırsınız. Yani temel anlamda IP protokol sistemini yerel ve internet çıkış ip’ si olmak üzere 2 koldan tanımlayabiliriz. Yerel ip adresleriniz diğer istemcilerle haberleşmenizi, global ip adresleri ise tüm dünyadaki diğer kullanıcılar ile haberleşmenizi sağlar.

Peki IP adresinden ev adresi bulunabilir mi?

Gelelim o efsanevi soruya. Hiç uzatmadan net bir yanıt vermek gerekirse "kullanıcı bazında hayır". Yani sıradan bir kullanıcı sizin internet çıkış ip adresinizi biliyor ve sizin ev adresinizi bulacağını söylüyor ise %99,9 yalan söylüyordur. IP adresinden servis sağlayıcılarının konumları, evet çeşitli online siteler yardımıyla görüntülenebilir. Örneğin benim şu an yerel ip adresim ile bulunduğum şehir doğru bir şekilde iplocation.net/ip-lookup adresine girdiğimde görüntülenebiliyor. Bu şehir bilgisi yalnızca servis sağlayıcımın lokasyonunu göstermektedir. Benim ev adresimle alakası olmayan bir bilgidir.

ip-adresinden-konum-bulma
IP' den Konum Tespitini Kim Yapabilir?

Ev adresinizi servis sağlayıcınızdan başkası bilemez. Örneğin adli bir durum söz konusu olduğunda savcılık sizin internet çıkış ip ’sini servis sağlayıcınıza bildirir. "Şu tarihte ve saatte bu ip adresini hangi kullanıcın kullanmış bize bildirin" şeklinde bir talep yapabilir.

  • Yasalar gereği Turkcell, Türk Telekom, Vodafone gibi internet servis sağlayıcıları da gelen bu talep üzerine LOG kayıtlarını inceler ve sözleşmenizden adres bilginize rahatlıkla ulaşarak, adli merciler ile paylaşır. İşte bir ip adresinden gerçek anlamda ev adresi ancak böyle öğrenilebilir.
  • Eğer siz zararlı bir uygulama veya internet adresine girdiğinizde konum bilginizi farkında olmadan aktifleştirirseniz, çeşitli MAP servisleri ile yine sizin adresinizi öğrenebilirler. O yüzden tarayıcılarınızın konum izinlerini her uygulama ve sitede mutlaka kontrol etmelisiniz. Tabii bu ayrı bir konu.
  • Onun dışında usta bir hacker sizin ip adresinizden hangi servis sağlayıcısından hizmet aldığınızı öğrenip, o servis sağlayıcısının sistemlerindeki bir boşluğu kullanarak veya servislerine sızarak yine sizin ev adresinize ulaşabilir. Tabii bu durumlar genelde Hollywood filmlerinde oluyor.

İşte özetle bir internet çıkış ip’ si kullanarak belirtilen durumlar haricinde ev adresi, iş yeri adresi gibi konumların öğrenilmesi mümkün değildir.


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :

Reddit

Pinterest


Bu Yazıyı Paylaşır mısın? :


Yorumlar (0)

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış. Yapılan yorumlar burada listelenir.

Bu içeriğe bir yorum bırakabilirsin.

Bu içeriğe yorumunuzla birlikte yıldız puanı bırakabilirsiniz.





Bu paylaşımlara da göz atabilirsin.

Sağlıklı Bir İnsan Günde Ne Kadar Su Tüketmelidir?

Sağlıklı Bir İnsan Günde Ne Kadar Su Tüketmelidir?

Sağlıklı bir insan günde ne kadar su içer? Bu soru basit gibi görünse de cevabı bir o kadar da önemli olan bir konudur. Sıvı tüketimi üzerine araştırm ...

Ucuz ve Güvenilir Bilgisayar Alışveriş Siteleri TOP 5

Ucuz ve Güvenilir Bilgisayar Alışveriş Siteleri TOP 5

Bilgisayar toplama ve hazır sistem bilgisayar satın alma günümüz ekonomisinde oldukça dikkat edilmesi gereken bir husus. Çoğu kullanıcı kendi b ...